Toegevoegd aan Documentatie: de plannen door Van Schagen architekten

In 2009 hebben Van Schagen Architecten uit Rotterdam samen met de bewonerscommissies Samen Sterk en Maarank, en de gemeente en de corporaties, plannen gemaakt voor eventuele renovatie van de flats, of van een gedeelte van de flats. Er is niet gekeken naar welke flats al dan niet gerenoveerd zouden worden, alleen naar wat er eigenlijk met de flats gedaan kan worden. Want ze zijn bouwkundig goedgekeurd voor nog een heel lange tijd.

In die bijeenkomsten bleek dat er heel veel kan met onze flats, dingen waarvan de bewonerscommissies niet wisten dat dat kon. Een verslag van Van Schagen, en de plannen in het kort vindt u hier: http://vanschagenarchitekten.com/themaflats_utrecht.html

In de plannen staan mogelijkheden als dit bijvoorbeeld: stel dat er twee tussenflats in de driespanners (drie voordeuren in een hal) vrijkomen, die precies boven elkaar liggen. Dan kan er een opening gemaakt worden in het plafond van de onderste, of de vloer van de bovenste, zodat er een soort eengezinswoning met twee verdiepingen gemaakt kan worden.

Of, zo blijkt, de flats bestaan uit blokken van steeds twee portieken, en je zou van een flat met vier portieken er twee kunnen slopen, terwijl de mensen in de andere twee portieken gewoon in hun huis kunnen blijven.

Of de liften gaan tot helemaal beneden naar de boxen, en je kunt door de hal naar binnen lopen, en aan de achterkant weer eruit. Dan kunnen de kinderen van de Sint Maartenflat, of de Tigrisflat, ineens naar het grasveld gaan, zonder om de flat heen te hoeven lopen.

Alle commissieleden waren verbaasd wat er allemaal zou kunnen!

Overigens zijn een paar stedenbouwkundige tekeningen die op de website van Van Schagen staan niet helemaal goed, want er mag van de gemeente niet gebouwd worden in het groen tussen de St.-Maartenflat en de Ankara- en Tigrisflat.

Ook is er nog een variant gemaakt op de tekeningen van Van Schagen:

Dit betekent trouwens helemaal niet dat de commissies dit willen, er zou net zo goed bijvoorbeeld een helft van de St.-Maartenflat afgehaald kunnen worden. Maar het laat zien wat er allemaal kan. En de bewonerscommissies zouden het, doordat de onderzoeken lieten zien dat eenderde van de bewoners sloop wil, eerlijk vinden als er twee flats gesloopt zouden worden, en er vier blijven staan. Maar hoe, en welke, dat weten we niet, dat weet nog steeds niemand.

This entry was posted in Geen categorie and tagged . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *